„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim.
         Otwórz się ku ubogim i chorym.
         Użyczaj ze swego.”

                                                                             Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia

 

Strona główna W górę

Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej
Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2017 Spotkanie Komitetu Organizacyjnego I Beskidzkiego Forum NGO 15 lat Podkarpackiego Banku Żywności Spotkanie Rad Działalności Pożytku Publicznego II Podkarpackie Forum Obywatelskie Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej Kromka chleba od serca - Lublin 16-17.10.2017 Zima u Widurków ela_makos_pozegnanie KGW Szczawne-Kulaszne laureatem plebiscytu Nowin O Seniorach w Radio Rzeszów dzien_wolontariusza wigilia_w_banku_zywnosci wizyta_w_tesco Zdjęcia roku 2016

 

Strona główna
W górę

Galerie zdjęć

        W dniu 20 stycznia 2017r. w Domu Ludowym w Krempnej odbyło się szkolenie kulinarne pt. "Przyprawy i mieszanki przypraw". Szkolenie dla beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym FEAD 2016 nieodpłatnie poprawadził Marek Widurek. Nieodpłatnie opracował i wydrukował materiały do szkolenia w postaci broszury oraz zaprezentował swoją kolekcję przypraw.

        Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem. Prowadzący przedstawił cel i zakres szkolenia. Następnie zostały rozdane materiały dydaktyczne. Pan Marek zaprezentował uczestnikom i opisał działanie przypraw (zarówno tych podstawowych, jak: różnego rodzaju sole, pieprze, zioła przyprawowe - np. majeranek, oregano, bazylię, zioła prowanslaskie, mieta, tymianek itp.), suszonych warzyw oraz przyprawy orientalnych i unikalnych (szafran, trufla, wanilia, trawa cytrynowa, owoce goi).

    Następnie zaprezentował różne sposoby tworzenia mieszanek przypraw (młynek, blender, moździerz). Wykonano trzy rodzje mieszanek:

Mieszanka uniwersalna

Składniki:
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Zamknąć szczelnie w słoiczku, dobrze wymieszać.
Wegeta
Składniki:
5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 2 duże cebule, 1 duża czerwona papryka, pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, 5 ząbków czosnku, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 łyżecz-ki kurkumy, 3 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki czarnuszki, 3 łyżki soli himalaj-skiej lub grubej soli morskiej.
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyć, po czym pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a zioła odciąć od łodyżek. Wszystkie składniki ułożyć na suszarce do warzyw i suszyć je do momentu aż będą zupełnie pozbawione wody i sztywne. Podczas suszenia przekładać je co jakiś czas. Jeśli nie ma w domu suszarki, można wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym suszyć w temperaturze 65 st. C przez kilka godzin, aż będą twarde. Gdy warzywa są już wysuszone, dodać do nich pozostałe zioła oraz sól i wszystko dokładnie rozdrobnić używając blendera (maszynki do mięsa z drobnym sitkiem), po czym przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
Przyprawa do dań włoskich
Składniki:
1 łyżeczka suszonego czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kolo-rowego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka estragonu, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, kilka plasterków suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgnieść pomidory w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i szczelnie za-mknąć.
Mówiono również o zagrożeniach wynikających ze stosowania chemii w przemyśle spozywczym i różnego rodzaju szkodliwych dodatkach do przypraw kupowanych w sklepach, szczególnie dotyczy to mieszanek (stosuje się: konserwanty, antyzbrylacze, barwniki, emulgatory, antyutleniacze, zagęszczacze i inne np. regulatory kwasowości, spulchniacze, antyzbrylacze, substancje słodzące, rozpuszczalniki).
         Prowadzący zachęcił do samodzielnego zbierania i suszenia ziół przyprawowych, samodzielnego przyrządzania mieszanek a zakupy radził robić w zaufanych, wyspecjalizowanych i sprawdzonych sklepach.

        Na zakończenie odbyła sie degustacja przyrządzonych podczas szkolenia potraw: surówki z ogórka kiszonego i cebulki oraz bulionu ugotowanego metodą pięciu przemian. Dodatkowo spróbowano smalczyku domowego z mieszanką przypraw a każdy uczestnik otrzymał próbki wykonanych na zajęciach mieszanek.
        Na zakończenie Prezes Stowarzyszenia "Dla Równości" Mirosława Widurek (prywatnie żona prowadzącego) podziękowała za przeprowadzenie szkolenia.

Poniżej galerie zdjęć:

Galeria 1

Galeria 2

Galeria 3

Galeria 4

Galeria 5

Galeria 6

do góry strony

Galeria 1

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 2

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 3

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 4

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 5

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 6

.

do góry strony

do spisu galerii

Polecamy

na naszej stronie i u naszych znajomych:

Komunikat o dostawie żywności z Programu POPŻ FEAD 2018 w dniu 24 listopada 2018

Z wizytą u naszych przyjaciół: "Ćwicz dla zdrowia i sprawności"
X Zawody Strzeleckie
Polskiego Stowarzyszenia Sportu Po Transplantacji z Iwonicza Zdroju

Relacja z wartszatów "Bezpieczny Senior" w Nowosielcach

Pomagaliśmy wolontariuszom Fundacji Galicyjskich Dróg Żelaznych podczas odbudowy szlaku Bieszczadzkiej Kolejki Wąskotorowej na odcinku Rzepedź - Duszatyn - Smolnik

Z wizytą u naszych przyjaciół Dzień Seniora w Nowej Wsi 6 października 2018

Nasz człowiek w Warszawie!

Z wizytą u przyjaciół V Spotkanie przy stole Szczawne-Kulaszne 6 października 2018r.

Trzeci Konkurs Kulinarny "O Laur Złotej Patelni" Beskidu Niskiego został rozstrzygnięty!

Spotkanie Wolontariuszy Beskidu Niskiego
"Certyfikat Dobroczynności"

Relacja fotograficzne z Warsztatów kulinarnych "Dobrze odżywieni nie są wykluczeni"

Wyróżnienie "NGO Wysokich Lotów" dla Stowarzyszenia "Dla Równosci" na III Podkarpackim Forum Obywatelskim w Rzeszowie

III Konkurs kulinarny

"O Laur Złotej patelni"

Projekt "Liderzy Kooperacji"

Otwarte Warsztaty Kulinarne: "Dobrze odżywieni nie są wykluczeni"

Rusza FEAD 2018!

FEAD 2018 -EFEKTY

OFERTA dotacji Podkarpackich Inicjartyw Lokalnych 2018-2019

 

Fotorelacja ze Szkolenia Bezpieczny Senior w Iwoniczu 21 czerwca 2018r.


II Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego
Szczawne-Kulaszne 2018

Zagospodarowujemy nadwyżki żywności z supermarketów

Fotorelacja z dostawy żywności FEAD w dniach    18-19 kwietnia 2018

Fotorelacja ze szkolenia w Osieku Jasielskim

Fotoreportaże ze szkolenia Bezpieczny Senior w Krempnej i Komańczy

Dostawa żywności dla Gmin: Kołaczyce, Osiek Jasielski, Krempna - 18-19 kwietnia 2018r.

Fotoreportaż ze szkolenia Bepieczny Senior II w Cergowej

Wielkanocna wizyta w Podkarpackim Banku Żywności

Bezpieczny senior cz. II

Spotkania z Dyrektorem Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w Warszawie Panem Wojciechem Kaczmarczykiem

Spotkania z GRDPP

Spotkanie Rad działalności Pożytku Publicznego w Szczawnem

Relacja z cyklu konferencji: "Bezpieczny Senior"

Szkolenia Bezpieczny Senior

Relacja z I Forum zdjęcia i filmy!!!

Tu można posłuchać fragmentów audycji promującej Forum w Radio Rzeszów

Trwają przygotowania do I Forum Stowarzyszeń

.Najnowsze informacje o
I Forum Stowarzyszeń BN Dukla 2017

Niefinansowane szkolenie FEAD 2016 w Krempnej

.Spotkanie inicjatywne Komitetu Organizacyjnego I Beskidzkiego Forum Stowarzyszeń.

Radio Rzeszów w Beskidzie Niskim

.Wizyta w Banco de Alimentos Madrid czyli centrali Hiszpańskiej Federacji Banków Żywności

.Spotkanie Wojewódzkiej RDPP ze Stowarzyszeniami Beskidu Niskiego
i Pogórza 10.06.2016

.Podsumowanie FEAD 2015 metodą analizy SWOT

Nasz człowiek w Wojewódzkiej Radzie Działalności Pożytku Publiczbnego

Strona główna ] W górę ]

Wyślij pocztę do mwidurek@onet.eu z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web.
Copyright © 2016 Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej
Ostatnia modyfikacja: 14 listopada 2018