„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim.
         Otwórz się ku ubogim i chorym.
         Użyczaj ze swego.”

                                                                             Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia

 

Strona główna W górę

Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej
Spotkanie Rad Działalności Pożytku Publicznego II Podkarpackie Forum Obywatelskie 15 lat Podkarpackiego Banku Żywności KGW Szczawne-Kulaszne laureatem plebiscytu Nowin Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej Zima u Widurków Spotkanie Komitetu Organizacyjnego I Beskidzkiego Forum NGO Mikołajki w Cergowej Dzień Seniora w Nowej Wsi 5 lat pomocy żywnościowej mieszkańcom wsi Beskidu Niskiego Radio Rzeszów w Beskidze Niskim Podkarpackie Krystyny w Osieku Jasielskim 150 lat Kół Gospodyń Wiejskich w Powiecie Jasielskim 150 lat Kół Gospodyń Wiejskich - Krempna I Podkarpackie Forum Obywatelskie Walne Zgromadzenie 2016 Spotkanie w Łysej Górze RDPP ze Stowarzyszeniami Mirosława Widurek w RDPP I Konkurs Kulinarny Podsumowanie FEAD 2015 Wizyta w Banco de Alimentos Madrid Spotkania i konsultacje NGO Fead 2016 Zdjęcia roku 2016 ela_makos_pozegnanie Jedzmy swoje O Seniorach w Radio Rzeszów II Konkurs "O Laur Złotej Patelni Beskidu Niskiego" Rozstrzygnięcie II Konkursu Kulinarnego dzien_wolontariusza Nowa strona 1

 

Strona główna
W górę

Galerie zdjęć

        W dniu 20 stycznia 2017r. w Domu Ludowym w Krempnej odbyło się szkolenie kulinarne pt. "Przyprawy i mieszanki przypraw". Szkolenie dla beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym FEAD 2016 nieodpłatnie poprawadził Marek Widurek. Nieodpłatnie opracował i wydrukował materiały do szkolenia w postaci broszury oraz zaprezentował swoją kolekcję przypraw.

        Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem. Prowadzący przedstawił cel i zakres szkolenia. Następnie zostały rozdane materiały dydaktyczne. Pan Marek zaprezentował uczestnikom i opisał działanie przypraw (zarówno tych podstawowych, jak: różnego rodzaju sole, pieprze, zioła przyprawowe - np. majeranek, oregano, bazylię, zioła prowanslaskie, mieta, tymianek itp.), suszonych warzyw oraz przyprawy orientalnych i unikalnych (szafran, trufla, wanilia, trawa cytrynowa, owoce goi).

    Następnie zaprezentował różne sposoby tworzenia mieszanek przypraw (młynek, blender, moździerz). Wykonano trzy rodzje mieszanek:

Mieszanka uniwersalna

Składniki:
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Zamknąć szczelnie w słoiczku, dobrze wymieszać.
Wegeta
Składniki:
5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 2 duże cebule, 1 duża czerwona papryka, pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, 5 ząbków czosnku, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 łyżecz-ki kurkumy, 3 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki czarnuszki, 3 łyżki soli himalaj-skiej lub grubej soli morskiej.
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyć, po czym pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a zioła odciąć od łodyżek. Wszystkie składniki ułożyć na suszarce do warzyw i suszyć je do momentu aż będą zupełnie pozbawione wody i sztywne. Podczas suszenia przekładać je co jakiś czas. Jeśli nie ma w domu suszarki, można wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym suszyć w temperaturze 65 st. C przez kilka godzin, aż będą twarde. Gdy warzywa są już wysuszone, dodać do nich pozostałe zioła oraz sól i wszystko dokładnie rozdrobnić używając blendera (maszynki do mięsa z drobnym sitkiem), po czym przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
Przyprawa do dań włoskich
Składniki:
1 łyżeczka suszonego czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kolo-rowego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka estragonu, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, kilka plasterków suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgnieść pomidory w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i szczelnie za-mknąć.
Mówiono również o zagrożeniach wynikających ze stosowania chemii w przemyśle spozywczym i różnego rodzaju szkodliwych dodatkach do przypraw kupowanych w sklepach, szczególnie dotyczy to mieszanek (stosuje się: konserwanty, antyzbrylacze, barwniki, emulgatory, antyutleniacze, zagęszczacze i inne np. regulatory kwasowości, spulchniacze, antyzbrylacze, substancje słodzące, rozpuszczalniki).
         Prowadzący zachęcił do samodzielnego zbierania i suszenia ziół przyprawowych, samodzielnego przyrządzania mieszanek a zakupy radził robić w zaufanych, wyspecjalizowanych i sprawdzonych sklepach.

        Na zakończenie odbyła sie degustacja przyrządzonych podczas szkolenia potraw: surówki z ogórka kiszonego i cebulki oraz bulionu ugotowanego metodą pięciu przemian. Dodatkowo spróbowano smalczyku domowego z mieszanką przypraw a każdy uczestnik otrzymał próbki wykonanych na zajęciach mieszanek.
        Na zakończenie Prezes Stowarzyszenia "Dla Równości" Mirosława Widurek (prywatnie żona prowadzącego) podziękowała za przeprowadzenie szkolenia.

Poniżej galerie zdjęć:

Galeria 1

Galeria 2

Galeria 3

Galeria 4

Galeria 5

Galeria 6

do góry strony

Galeria 1

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 2

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 3

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 4

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 5

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 6

.

do góry strony

do spisu galerii

Polecamy

na naszej stronie i u naszych znajomych:

Wizyta w TESCO Jedlicze

5 grudnia - Międzynarodowy Dzień Wolontariusza
naszym Wolontariuszom:
Najlepsze Życzenia

Spotkanie Rad działalności Pożytku Publicznego w Szczawnem

II Podkarpackie Forum Obywatelskie

Reportaż z dostawy żywności w dn. 21-22.11.2017

Wymagania i standardy FEAD 2017 Szkolenia Koordynatorów w poszczególnych wsiach realizujacych program

Kromka chleba od serca -
16-17 października 2017 Lublin

Relacja z cyklu konferencji: "Bezpieczny Senior"

Życzenia na 15-lecie Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie

UWAGA! FEAD 2017
Dostawa żywności

już 21 listopada 2017r.

Nowy partner - Kołaczyce

Szkolenia Bezpieczny Senior

Rozstrzygnięcie II Konkursu Kulinarnego
Bożena Kogut-Janus z Krempnej zwyciężczynią!

FEAD 2017
Nowa edycja Programu Pomocy Żywnościowej
Pierwsza dostawa już pod koniec listopada 2017r.

II Konkurs Kulinarny 
"O Laur Złotej Patelni
 Beskidu Niskiego'
ogłoszony!!!

KGW Szczawne-Kulaszne
laureatem plebiscytu Nowin na najpopularniejsze
Koło Gospodyń Wiejskich
na Podkarpaciu!
Gratulujemy! My też głosowaliśmy na WAS

Podsumowanie
Prodprogramu FEAD 2016

Podsumowanie pomocy żywnościowej w okresie październik 2016 - czerwiec 2017

O Seniorach w Radio Rzeszów

Fead 2016 ostatnia, dodatkowa dostawa.
31 maja 2017r. Galeria:

FEAD 2016 - galeria zdjęć
18 maja 2017r.

Relacja z I Forum zdjęcia i filmy!!!

Tu można posłuchać fragmentów audycji promującej Forum w Radio Rzeszów

.Pożegnanie

Trwają przygotowania do I Forum Stowarzyszeń

.Najnowsze informacje o
I Forum Stowarzyszeń BN Dukla 2017

.

Niefinansowane szkolenie FEAD 2016 w Krempnej

Zima u Widurków, czyli posiedzenie Zarządu w niepełnym składzie

.Spotkanie inicjatywne Komitetu Organizacyjnego I Beskidzkiego Forum Stowarzyszeń.

.10 najlepszych zdjęć 2016 roku w portalu

.Fotoreportaż z pierwszej dostawy żywności w ramach FEAD 2016

.Konsultacje i spotkania NGO z Beskidu Niskiego

.Mikołajki w Cergowej

.Dzień Seniora w Nowej Wsi

Trochę wspomnień. Niedawno obchodzilismy 5-lat pomocy żywnosciowej w Beskidzie Niskim

.W dniu 17 listopada 2016r. Mirosława Widurek uczestniczyła w audycji radiowej, nadawanej na żywo Audycji można wysłuchać tu:

"Miedzy nami".

.

Radio Rzeszów w Beskidzie Niskim

.150-lecie Kół Gospodyń Wiejskich w Powiecie Jasielskim - Osiek Jasielski

.150-lecie Kół Gospodyń Wiejskich w Krempnej

.I Podkarpackie Forum Obywatelskie

.Wizyta w Banco de Alimentos Madrid czyli centrali Hiszpańskiej Federacji Banków Żywności

.Spotkanie Wojewódzkiej RDPP ze Stowarzyszeniami Beskidu Niskiego
i Pogórza 10.06.2016

.Konkurs kulinarny

ZDJĘCIA!!!

.Podsumowanie FEAD 2015 metodą analizy SWOT

Nasz człowiek w Wojewódzkiej Radzie Działalności Pożytku Publiczbnego

Strona główna ] W górę ]

Wyślij pocztę do mwidurek@onet.eu z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web.
Copyright © 2016 Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej
Ostatnia modyfikacja: 13 grudnia 2017