
23 lutego po raz ósmy pojechaliśmy
na Celną do Krakowa.
Samochód jak zwykle załadowany do pełna.
Kilkaset bułek, chleb, mięso, wędliny, sery, smarowidła przeróżne, przyprawy,
warzywa, ziemniaki, masło, przyprawy, ciasta, pączki. To wszystko trafiło do
pracowni Żywej na Celną w Krakowie.
Okazało się, że było tego zbyt wiele.
Ale od czego mamy świetne
kontakty z krakowskim ośrodkiem Emaus-Wspólnotą Bezdomnych, gdzie nasz
przyjaciel Marian
jest szefem kuchni.
To, czego nie wykorzystaliśmy na Celnej pojechało na Czeczeńską (jakieś pół
auta).
W kuchni Ania Maria Borkowska, Marian i Marek Widurek. Dziś "Kartoflanka po Beskidzku z cygańską nutą" - autorski przepis Marka. Przepis można znaleźć na
końcu strony. Był też jeden termos żurku z soboty, który wzmocniliśmy z Mariankiem
ziemniakami i wędliną.
Wśród wolontariuszy młodzi ludzie - uczniowie jednej ze szkół podstawowych z
Krakowa. Do udziału w Zupie na Plantach szykują się również wolontariusze
seniorzy. Łukasz Salwarowski redaktor naczelny Głosu Seniora przyszedł zrobić
materiał na artykuł i wywiad z Natalią Rutkowską a został by włączyć się w prace
na rzecz osób bezdomnych.
Ciastem i kanapkami zarządzała Mirka Widurek, która godnie zastąpiła Panią
Basię, kibicującą w niedzielę swojej ukochanej Wiśle Kraków. Kanapki były, jak
to ujął jeden z naszych degustujących przyjaciół z Plantów, wyjątkowo
"wypasione". Kasia i Magda rozlewały zupę do nowych kubków - ekologicznych,
wykonanych z materiałów biodegradowalnych, które testował Jędrek.
Mimo deszczu "na kółku" jak zwykle komplet. Zupa poszła w całości. Kanapki Też.
Ciasto, kawa i herbata serwowana przez Zbyszka Piergiesa również.
Jak zwykle "Szafa" rozdawała odzież, "mobilna biblioteka" wypożyczała książki a
młodzi medycy udzielali pomocy lekarskiej.
Znów udany dzień, udany wieczór.
Powrót do Draganowej o 23.30.
Jeszcze nie wiało...
Przepis na Kartoflankę po
Beskidzku z cygańską nutą.
Składniki:
mięso 4kg
kiełbasa 2kg
boczek wędzony 2kg
ziemniaki 15kg
przecier pomidorowy 2l
papryka suszona 1kg
czosnek 2 główki
cebula 2kg
marchewka 2kg
seler 2 szt
por 2szt
smalec 4 kostki
musztarda sarepska 1 słoik
śmietana do zupy 2l
majeranek 4 opakowania
papryka słodka 2 opakowania
kminek 4 opakowania
koperek 3 pęczki
liście laurowe 1 opakowanie
ziele angielskie 1 opakowanie
pieprz 1 opakowanie
lubczyk 1 opakowanie
cząber 1 opakowanie
tymianek 1 opakowanie
natka z pietruszki 2 pęczki
grzyby suszone 10 dag
Opis przygotowania:
Mięso oczyszczamy i myjemy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy marchewkę,
seler i pietruszkę pokrojone drobną w kostkę, por pokrojony w półplasterki i
zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę
razem z kiełbasą i boczkiem. Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulę i chwilę
przesmażamy, gdy będzie szklista dodajemy czosnek i boczek, przesmażamy cały
czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z wywaru, kroimy w kostkę
wrzucamy z powrotem. W między czasie wrzucamy do zupy ziemniaki i listek
laurowy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier pomidorowy i papryczkę.
Po tym czasie zaciągnąć zupę mąką rozprowadzoną w śmietanie (tak żeby nie było
grudek), rozkłóconą z musztardą, zagotować by mąka straciła surowość.
Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem, majerankiem i
pozostałymi przyprawami.
Tabelka szacunkowa kosztów zupy (kliknij!):

Według naszych szacunków ogólny koszt zupy podanej w dniu 23 lutego 2020r.
przedstawia się następująco
Koszt zupy z podziałem na źródła finansowania:
Całkowity koszt zupy – 1099zł
Darowizna z Biedronki na rzecz Federacji Banków Żywności –
120zł (10,9%)
Prywatny wkład rzeczowy Miry i Marka Widurków – 389zł
(35,4%)
Wkład rzeczowy Zupy na Plantach – 170zł (15,5%)
Wolontariat - 420zł (38,2%)
Galeria
zdjęć (kliknij!)

|