„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim.
         Otwórz się ku ubogim i chorym.
         Użyczaj ze swego.”

                                                                             Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia

 

Strona główna W górę

Przebieg i wyniki 2018

 

Strona główna
W górę

Trzeci Konkurs Kulinarny

"O Laur Złotej Patelni" Beskidu Niskiego

rozstrzygnięty!

Kliknij tu by przejść do galerii zdjęć

Pani Joanna Żarnowska z Desznicy zdobyła "Laur Złotej Patelni Beskidu Niskiego" za żeberka z dziczyzny z kapustą i ziemniakami oraz galaretkę "Od serca".

Kliknij w miniaturę by powiększyć

       

        W dniu 5 października 2018 w Krempnej przeprowadzono trzeci już konkurs kulinarny "O Laur Złotej patelni". W konkurcie wzięło udział 19 uczestników. Były to mieszkanki wsi: Krempna, Kotań, Polany, Wyszowatka, Wrzosowa Polana, Grab, Ożenna, Świątkowa Wielka, Myscowa, Świątkowa Mała, Pielgrzymka, Osiek Jasielski, Wietrzno, Cergowa, Nowa Wieś, Iwonicz, Iwonicz Zdrój, Nowy Żmigród, Kąty, Desznica oraz dwóch uczniów Zespołu Szkół CKR w Nowosielcach.

 

Kliknij tu by przejść do galerii zdjęć

do góry strony

 

Jury w składzie:

  • Katarzyna Nowicka - Przedstawicielka Podkarpackiego Banku Żywności jako Przewodnicząca,

  • Bożena Kogut-Janus - Laureatka Konkursu z roku 2017,

  • Maria Wróbel - Kierownik GOPS w Krempnej,

  • Agnieszka Wnęk - Przedstawiciel Jeronimo Martins - Sieci "Biedronka"

  • Barbara Szepieniec - Technolog Żywności - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju

  • Marek Bliżycki - Wiceprezes Iwonickiego Stowarzyszenia "Ocalić Od zapomnienia" - Emerytowany Dyrektor Zespłu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju.

degustowało, podziwiało i oceniało dania główne oraz desery przygotowane przez uczestników Konkursu.

kliknij by powiększyć zdjęcie

Kliknij tu by przejść do galerii zdjęć

do góry strony

 

Menu konkursowe:

Lp.

Imię i nazwisko uczestnika

Miejscowość - Gmina Nazwa dania i deseru
1. Zofia Kielar Iwonicz - Iwonicz Zdrój Bigos cebulowy z parówką, kotleciki chlebowe, deser budyniowy
2. Maria Szczepanik Iwonicz Zdrój - Iwonicz Zdrój Gulasz galicyjski, szarlotka galicyjska z pianką,
3. Grażyna Rak Pielgrzymka - Osiek Jasielski Roladki schabowe z mięsem mielonym i czosnkiem niedźwiedzim na kaszy, z sosem borowikowym, gruszka pieczona z sosem malinowo-waniliowym,
4. Grzegorz Iwanicki Średnia Wieś - Lesko Fuczki, sernik z sosem malinowym,
5. Filip Goc Srogów Dolny - Sanok Hreczanki z sosem pieczarkowym i zasmażanymi buraczkami, jebłecznik pod pierzynką,
6. Krystyna Źrebiec Kąty - Nowy Żmigród Rolada z karkówki i mięsa drobiowego z pieczarkami i surówkami, tęczowa fantazja,
7. Maria Wołtosz Nowa Wieś - Dukla Kieszeniaki zapiekane z boczkiem, sernik z musem truskawkowym,
8. Elżbieta Źrebiec Myscowa - Krempna Wołowina po staropolsku z pieczarkami, mix surówek, deser "wymyślony",
9. Ewa Bryjak Kotań - Krempna Roladki drobiowenadziewane, surówka z białej kapusty, buraczki zasmażane, ciasteczka owsiane i serowe, z jabłkami,
10. Elżbieta Salwa Świątkowa Mała - Krempna Mordonie, ciasto "Kukułka",
11. Teresa Bakuta Nowy Żmigród - Nowy Żmigród Pstrąg pieczony po chłopsku z ryżem, sałata lodowa, ciasteczko "Żmigrodzkie",
12. Joanna Żarnowska Desznica - Nowy Żmigród Żeberka z dziczyzny z kapustą i ziemnaiakmi, galaretka "od serca"
13. Agata Kostrząb Desznica - Nowy Żmigród Gołąbki bez zawijania z sosem borowikowym, miętusek,
14. Dorota Kmiecik Nowy Żmigród - Nowy Żmigród Polędwiczki w sosie borowikowym, ziemniaki zapiekane, kalafiorzapiekany, jabłuszko z ajerkoniakiem,
15. Ewa Przystasz Wietrzno - Dukla Pstrąg z dodatkami, gruszka w cieście francuskim, dodatki,
16. Dorota Sysoł Nowy Żmigród - Nowy Żmigród Zrazy zawijane boczkiem, kasza jaglana, buraczki z cukinią, "Puchar Owocowy",
17. Danuta Faustus Cergowa - Dukla Kaczka pieczona z jabłkami, deser malinowy,
18. Ewelina Bogacka Osiek Jasielski - Osiek Jasielski Kurczak faszerowany z pieczonymi ziemniakami, surówka z selera z kiwi ,  tiramisu z adwokatem,
19. Monika Mroczka Osiek Jasielski - Osiek Jasielski Karkówka pod pierzynką, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, panna cota z sosem truskawkowym.

 

Kliknij tu by przejść do galerii zdjęć

do góry strony

WYNIKI:

 

Komisja konkursowa dokonała degustacji i oceny potraw przygotowanych przez osoby, które zgłosiły się do konkursu. Komisja oceniała walory smakowe, oryginalność, związek z regionem Beskidu Niskiego i Pogórza, estetykę i prostotę przygotowania potraw. Podczas wnikliwej oceny mieszanki smaków zaserwowanych przez uczestników konkursu komisja konkursowa była zgodna, jeśli chodzi o wybór najsmaczniejszych potraw. Znamy już zwycięzców, oto oni:

I miejsce Pani: Joanna Żarnowska z Desznicy w Gminie Nowy Żmigród za: Żeberka z dziczyzny z kapustą i ziemnaiakmi oraz galaretkę "od serca". II miejsce: Pani Maria Wołtosz z Nowej Wsi w Gminie Dukla za Kieszeniaki zapiekane z boczkiem i sernik z musem truskawkowym. III miejsce: Pani Grażyna Rak z Pielgrzymki w Gminie Osiek Jasielski za Roladki schabowe z mięsem mielonym i czosnkiem niedźwiedzim na kaszy, z sosem borowikowym oraz gruszkę pieczoną z sosem malinowo-waniliowym.

Poniżej skan protokołu Jury:

kliknij by powiększyć skan

 

Kliknij tu by przejść do galerii zdjęć

do góry strony

Polecamy

na naszej stronie i u naszych znajomych:
UWAGA SENIORZY INFOLINIA DLA OSZUKANYCH:
42 279 73 55

Ruszył proces legislacyjny związany z utworzeniem Rady Dialogu z Młodym Pokoleniem

O III Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego
w Polskim Radio Rzeszów

I Posiedzenie Zespołu ds. Partycypacji Społecznej Osób Starszych Rady Działalności Pożytku Publicznego
14.05. 2019r.

Patronat Honorowy Programu GMINA PRZYJAZNA SENIOROM –OGÓLNOPOLSKA KARTA SENIORA. Partnerstwo kampanii „Stop manipulacji – nie kupuj na prezentacji!”

Wieczór poetycki Marii Brzozy - poetki z Beskidu Niskiego

Gmina Krempna w II Edycji Liderów Kooperacji!!!

Podpisano porozumienie dot. powołania Wojewódzkiego Zespołu Kooperacji w ramach projektu „Liderzy kooperacji”

"Lider dostępności"

Przedstawiciel Stowarzyszenia "Dla Równości" na trybunie honorowej podczas centralnych obchodów Święta 3 Maja w Warszawie na Placu Zamkowym.

Trwają prace nad przygotowaniem III Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego

Relacja z posiedzenia Zespołu do spraw mateczników patriotyzmu i kultury ludowej Krajowej Rady działalności Pożytku Publicznego

POPŻ - FEAD 2018
dostawa kwiecień 2019

Drugi Kamień Milowy Programu Liderzy Kooperacji

Bezpieczny senior w Jaśliskach 8 kwietnia 2019

Nowy dział na naszej stronie: Dla Równości - Dla Seniorów

Podsumowanie Akcji zagospodarowywania nadwyżek żywności

Warsztaty kulinarne:
Lublica 24.04.2019;
Sowina 25.04.2019

Dostawa żywności
kwiecień 2019

 

I Kongres Organizacji Pozarządowych Rzeszów

Bezpieczny Senior - Wietrzno 14 marca 2019

Szkolenie Liderów Akcji „Zagospodarowywanie nadwyżek żywności z marketów”

Podsumowanie kadencji Rady Działalności Pożytku Publicznego Województwa Podkarpackiego - Mirosława Widurek

Do naszej akcji zagospodarowywania nadwyżek żywności z hiper i super marketów przyłączyły się Gminy Jaśliska i Zarszyn.

Warsztaty dietetyczne Pielgrzymka 16.03.2019,  Krempna 16.03.2019, Warsztaty kulinarne
Lublica 27.03.2019

Mira Widurek w Krajowej Radzie Działalności Pożytku Publicznego - zakres działalności i kompetencji

Zdjęcie roku 2018

Zdjęcie roku 2017


Informacja o dostawie żywności FEAD w lutym 2019

Udział delegacji Beskidu Niskiego w Eksperckim Seminarium Obywatele dla Niepodległej

 

Zaproszenie na Otwarte Spotkanie Krajową Radą Działalności Pożytku Publicznego

Ustawa o KGW - konsultacje Rzeszów 30.01.2019

Bezpieczny senior
Cergowa 2019

Dostawa żywności - luty 2019

Warsztaty kulinarne Pielgrzymka 18.02.2019, Sowina 21.02.2019

Konsultacje Ustawy o KGW

Świąteczne wizyty w marketach

Świąteczne spotkanie w Podkarpackim Banku Żywności, przy mikrofonie Polskiego Radia Rzeszów

Warsztaty kulinarne POPŻ w styczniu 2019 Myscowa i Lublica

Świąteczna Zbiórka Żywności "Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół" - relacja, zestawienia

Szkolenie "Bezpieczny Senior" w Nowej Wsi 26 listopada 2018r.

Pierwsza dostawa żywności FEAD za nami

Mira Widurek
nominowana do Nagrody Prezydenta RP

Dla Dobra Wspólnego

Mirosława Widurek na I posiedzeniu Krajowej Rady Działalności Pożytku Publicznego w Warszawie

Gala Narodowego Instytutu Wolności

Warsztaty kulinarne POPŻ w grudniu 2018 - Lublica

Warsztaty kulinarne POPŻ w listopadzie 2018 Krempna i Pielgrzymka

Komunikat o dostawie żywności z Programu POPŻ FEAD 2018 w dniu 24 listopada 2018

Z wizytą u naszych przyjaciół: "Ćwicz dla zdrowia i sprawności"
X Zawody Strzeleckie
Polskiego Stowarzyszenia Sportu Po Transplantacji z Iwonicza Zdroju

Relacja z wartszatów "Bezpieczny Senior" w Nowosielcach

Pomagaliśmy wolontariuszom Fundacji Galicyjskich Dróg Żelaznych podczas odbudowy szlaku Bieszczadzkiej Kolejki Wąskotorowej na odcinku Rzepedź - Duszatyn - Smolnik

Z wizytą u naszych przyjaciół Dzień Seniora w Nowej Wsi 6 października 2018

Nasz człowiek w Warszawie!

Z wizytą u przyjaciół V Spotkanie przy stole Szczawne-Kulaszne 6 października 2018r.

Trzeci Konkurs Kulinarny "O Laur Złotej Patelni" Beskidu Niskiego został rozstrzygnięty!

Spotkanie Wolontariuszy Beskidu Niskiego
"Certyfikat Dobroczynności"

Relacja fotograficzne z Warsztatów kulinarnych "Dobrze odżywieni nie są wykluczeni"

Wyróżnienie "NGO Wysokich Lotów" dla Stowarzyszenia "Dla Równosci" na III Podkarpackim Forum Obywatelskim w Rzeszowie

III Konkurs kulinarny

"O Laur Złotej patelni"

Projekt "Liderzy Kooperacji"

Otwarte Warsztaty Kulinarne: "Dobrze odżywieni nie są wykluczeni"

Rusza FEAD 2018!

FEAD 2018 -EFEKTY

OFERTA dotacji Podkarpackich Inicjartyw Lokalnych 2018-2019

 

Fotorelacja ze Szkolenia Bezpieczny Senior w Iwoniczu 21 czerwca 2018r.


II Forum Stowarzyszeń Beskidu Niskiego
Szczawne-Kulaszne 2018

Zagospodarowujemy nadwyżki żywności z supermarketów

Fotorelacja z dostawy żywności FEAD w dniach    18-19 kwietnia 2018

Fotorelacja ze szkolenia w Osieku Jasielskim

Fotoreportaże ze szkolenia Bezpieczny Senior w Krempnej i Komańczy

Dostawa żywności dla Gmin: Kołaczyce, Osiek Jasielski, Krempna - 18-19 kwietnia 2018r.

Fotoreportaż ze szkolenia Bepieczny Senior II w Cergowej

Wielkanocna wizyta w Podkarpackim Banku Żywności

Bezpieczny senior cz. II

Spotkania z Dyrektorem Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w Warszawie Panem Wojciechem Kaczmarczykiem

Spotkania z GRDPP

Spotkanie Rad działalności Pożytku Publicznego w Szczawnem

Relacja z cyklu konferencji: "Bezpieczny Senior"

Szkolenia Bezpieczny Senior

Relacja z I Forum zdjęcia i filmy!!!

Tu można posłuchać fragmentów audycji promującej Forum w Radio Rzeszów

Trwają przygotowania do I Forum Stowarzyszeń

.Najnowsze informacje o
I Forum Stowarzyszeń BN Dukla 2017

Niefinansowane szkolenie FEAD 2016 w Krempnej

.Spotkanie inicjatywne Komitetu Organizacyjnego I Beskidzkiego Forum Stowarzyszeń.

Radio Rzeszów w Beskidzie Niskim

.Wizyta w Banco de Alimentos Madrid czyli centrali Hiszpańskiej Federacji Banków Żywności

.Spotkanie Wojewódzkiej RDPP ze Stowarzyszeniami Beskidu Niskiego
i Pogórza 10.06.2016

.Podsumowanie FEAD 2015 metodą analizy SWOT

Nasz człowiek w Wojewódzkiej Radzie Działalności Pożytku Publiczbnego

Strona główna ] W górę ]

Wyślij pocztę do mwidurek@onet.eu z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web.
Copyright © 2016 Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej; dlarownosci@onet.eu ; dlarownosci@wp.pl
Ostatnia modyfikacja: 11 czerwca 2019