| |
Galerie zdjęć
W dniu 20 stycznia 2017r. w Domu Ludowym w Krempnej odbyło
się szkolenie kulinarne pt. "Przyprawy i mieszanki przypraw". Szkolenie dla
beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
FEAD 2016 nieodpłatnie poprowadził Marek Widurek. Nieodpłatnie opracował i
wydrukował materiały do szkolenia w postaci broszury oraz zaprezentował swoją
kolekcję przypraw.
Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem. Prowadzący przedstawił cel i zakres
szkolenia. Następnie zostały rozdane materiały dydaktyczne. Pan Marek
zaprezentował uczestnikom i opisał działanie przypraw (zarówno tych
podstawowych, jak: różnego rodzaju sole, pieprze, zioła przyprawowe - np.
majeranek, oregano, bazylię, zioła prowanslaskie, mięta, tymianek itp.),
suszonych warzyw oraz przyprawy orientalnych i unikalnych (szafran, trufla,
wanilia, trawa cytrynowa, owoce goi).
Następnie zaprezentował różne sposoby tworzenia mieszanek przypraw (młynek,
blender, moździerz). Wykonano trzy rodzje mieszanek:
Mieszanka
uniwersalna
Składniki:
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Zamknąć szczelnie w słoiczku, dobrze
wymieszać.
Wegeta
Składniki:
5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 2 duże cebule, 1 duża czerwona papryka,
pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, 5 ząbków czosnku, 10
ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki
pieprzu czarnego, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki czarnuszki, 3 łyżki soli
himalajskiej lub grubej soli morskiej.
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyć, po czym pokroić w
cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a zioła odciąć od łodyżek.
Wszystkie składniki ułożyć na suszarce do warzyw i suszyć je do momentu aż będą
zupełnie pozbawione wody i sztywne. Podczas suszenia przekładać je co jakiś
czas. Jeśli nie ma w domu suszarki, można wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułożyć
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym suszyć w temperaturze 65
st. C przez kilka godzin, aż będą twarde. Gdy warzywa są już wysuszone, dodać do
nich pozostałe zioła oraz sól i wszystko dokładnie rozdrobnić używając blendera
(maszynki do mięsa z drobnym sitkiem), po czym przesypać do szczelnie zamykanego
pojemnika.
Przyprawa do dań włoskich
Składniki:
1 łyżeczka suszonego czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 1
łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kolo-rowego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka estragonu, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, kilka plasterków
suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgnieść pomidory w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie
wymieszać i szczelnie za-mknąć.
Mówiono również o zagrożeniach wynikających ze stosowania chemii w przemyśle
spożywczym i różnego rodzaju szkodliwych dodatkach do przypraw kupowanych w
sklepach, szczególnie dotyczy to mieszanek (stosuje się: konserwanty,
antyzbrylacze, barwniki, emulgatory, antyutleniacze, zagęszczacze i inne np.
regulatory kwasowości, spulchniacze, antyzbrylacze, substancje słodzące,
rozpuszczalniki).
Prowadzący zachęcił do
samodzielnego zbierania i suszenia ziół przyprawowych, samodzielnego
przyrządzania mieszanek a zakupy radził robić w zaufanych, wyspecjalizowanych i
sprawdzonych sklepach.
Na zakończenie odbyła sie degustacja przyrządzonych podczas szkolenia potraw:
surówki z ogórka kiszonego i cebulki oraz bulionu ugotowanego metodą pięciu
przemian. Dodatkowo spróbowano smalczyku domowego z mieszanką przypraw a każdy
uczestnik otrzymał próbki wykonanych na zajęciach mieszanek.
Na zakończenie Prezes Stowarzyszenia
"Dla Równości" Mirosława Widurek (prywatnie żona prowadzącego) podziękowała za
przeprowadzenie szkolenia.
Poniżej galerie zdjęć:
Galeria 1
Galeria 2
Galeria 3
Galeria 4
Galeria 5
Galeria 6
do góry strony
Galeria 1
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 2
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 3
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 4
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 5
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 6
do góry strony
do spisu galerii
| |
Polecamy
na naszej stronie i u
naszych znajomych:
Archiwum 2015-2023
Nasze działania
Akcja Kolacja 2024
Karty Dobra
Karty Na
Codzienne Zakupy
Bajki Babci Mirki
Pomoc dla
Ukrainy
Nasze ostatnie
działania:
Rozdysponowaliśmy
Karty Dobra dla Seniorów
w edycji 2032/24
POPŻ - działania
niefinasowane
POPŻ - działania niefinasowane
Od
soboty do poniedziałku
W siedzibie Głosu Seniora
Jak to robić?
Jak pomagać i wspierać nie stygmatyzując?
W
Kancelarii Prezydenta RP wręczono Nagrody „Razem Dla Seniorów” pod Honorowym
Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornchauser-Dudy - 25 października
2022r.
Jak zostać
pasibrzuchem
UWAGA!!!
Warsztaty dietetyczne 5 lipca
2022r. Krempna, Polany, Myscowa
Lwów - Odessa 29 czerwca - 2
lipca 22'
Spotkanie w Kinie Kijów
Wsparcie
Debata z organizacjami
pozarządowymi o pomocy humanitarnej
Niedzielne wizyty
Ruszyła edycja Kart Caritas Polska „Na Codzienne Zakupy”
Karty Witamy i Pomagamy
Bajki Babci Mirki
oddane do składu
Wolontariat w czasie wojny
- debata - Nowa Dęba 14 maja 2022r.
Z wizytą u Smerfusia
Wietrznieńska wizyta
Miła niespodzianka w
Kinie Za Rogiem w Rzeszowie
Poranek w Cisnej
Miły gest Burmistrza
Jworowa
Miły rytuał - kolejne czwartkowe spotkanie
z Ukraińskimi kobietami-uchodźcami wojennymi w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie, 28
kwietnia 2022r.
Czas kobiet - przekazujemy
żywność od Jeronimo Martins do walczącej Ukrainy przez Lwów do Buczy, Irpienia i
Charkowa
Pomocy ciąg dalszy
Oto krasnal Uparte Uszko
Deszczowy czwartek
Na ratunek bananom
Świąteczny fidrygałek Mirki
Widurek
W drodze
Poniedziałek Wielkanocny 18 kwietnia 2022
Nadzieja - Polsko-Ukraińskie Śniadanie
Wielkanocne
Jak zawsze Świąteczne
paczki dla rzeszowskich ubogich
Spotkanie z kobietami -
Зустріч з жінками
Przed jutrzejszym ważnym
spotkaniem
Bajki dla dzieci w
wersji ukraińskiej
Tak
rozdzielamy żywność i środki czystości
Autostradą do
Folkowiska
Liczy się współraca
Droga na granicę!
To spotkanie
zostanie ze mną na zawsze
Przygotowania do wyjazdu
Prezentowo
Grupa Parasol
Gotujemy dla
wolontariuszy
Transport darów do
magazynu
Zbiórka darów dla
uchodźców z Ukrainy 28.02 - 3.03 2022
Rekomendacje do nagród Dla
Dobra Wspólnego
Znów Rzeszów -
styczeń 2022r.
Piąte
urodziny Zupy na Placu
Razem znaczy
więcej i lepiej
Po
pierwsze nie marnujmy
Razem Dla Seniorów
Głos
Seniora w BN
UWAGA!!!
Rusza Program
Pomoc Żywnościowa
POPŻ 2021
Efekty Programu POPZ 2020
Z wizytą u
przyjaciół
Pamiętamy o tych, co mają tak niewiele
Idą Święta stuk,
stuk, stuk...
Jabłuszko, ach
jabłuszko
Mikołajkowo
Święto tych co
pomagają
Liczy się
każdy gest dobroci
Współpraca
Minął kolejny tydzień
Spotkanie autorskie Mirki Widurek
Jaśliska 22.10.2021
Zupa Na Placu
Święto Ubogich Rzeszów
Warszawskie
spotkania w Emausie
Na
Plantach z okazji urodzin ŻyWej Pracowni
Pożegnanie Bogdana Płóciennika
Cudownych
przyjaciół mam
Konkurs
Kulinarny
Karty Dobra
Fead wrzesień 2021
Małe
kroczki
Mały
wkład, małego stowarzyszenia, by życie niektórych choć w małym stopniu stało
się lepsze
Sierpniowa niedziela Kraków 9 sierpnia 2021
Lipcowa wizyta w Emausie
Obrazy Zbycha ciągle w Beskidzie Niskim
Krakowskie spotkania i rozstania
Krakowski akcent
w Beskidzie Niskim
Wystawa Fotografii Roberta Werbanowa
Szkolenia POPŻ
Wielkanocnie na Spółdzielczej -na krośnieńskiej starówce
Pracowity
piątek w Rzeszowie
Pod znakiem seniorów
Felieton w ngo.pl
Felieton w ngo.pl
Znów w
Krośnie!
Goście z Łańcuta
w Beskidzie Niskim
Dostawa żywności POPŻ
26-27 marca 2021r
Beskidzka Pajda znów
Rzeszowie
Rozszerzenie
naszej działalności
Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych
Rusza PO PŻ 2020 podpisaliśmy
umowę z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie
Zbiórka
ciepłej odzieży dla osób bezdomnych
Beskidzka Pajda u
seniorów pedagogów w Krośnie i okolicach
Poświątecznie w
Jadłodzielni
Nasz Świąteczny miszmasz
UWAGA
SENIORZY
INFOLINIA DLA OSZUKANYCH:
42 279 73 55
|