„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim. Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia
|
Stowarzyszenie "Dla Równości"
W dniu 19
października 2021roku w Cergowej odbył się V Konkurs
Kulinarny „O Laur Złotej Patelni Beskidu Niskiego”.
W konkursie wzięło udział 14 zespołów
reprezentujących wsie, stowarzyszenia i organizacje
z terenu wschodniej części Beskidu Niskiego od
Komańczy po Stary Żmigród, od Krempnej po Krosno i
Rogi.
Każda drużyna
zaprezentowała drugie danie i deser, a oceny
dokonało męskie Jury w składzie: Łukasz Salwarowski
–Redaktor Naczelny Głosu Seniora, Andrzej Bytnar
Burmistrz Miasta Dukla, Bogusław Płóciennik laureat
IV Edycji Konkursu, Prezes Stowarzyszenia Na Rzecz
Rozwoju Wsi Karpackiej Sioło Beskidu” z Zawadki
Rymanowskiej oraz Zbigniew „Zbych” Piergies Artysta
Malarz z Pracowni ŻyWa w Krakowie, przedstawiciel
Fundacji Zupa Na Plantach.
Konkurs organizowało
Stowarzyszenia Dla Równości w Draganowej z pomocą
Stowarzyszenia Miłośników Cergowej.
Po wnikliwej i
wszechstronnej degustacji, analizie ekspozycji
potraw oraz burzliwej naradzie Jury przedstawiło
swój werdykt.
W dniu 19
października 2021r. Jury konkursowe w składzie:
Łukasz Salwarowski – przewodniczący, Andrzej Bytnar,
Bogdan Płóciennik, Zbigniew Piergies – członkowie,
dokonała degustacji i oceny potraw przygotowanych
przez osoby, które zgłosiły się do konkursu.
Komisja oceniała
walory smakowe, oryginalność, związek z regionem
Beskidu Niskiego i Pogórza, estetykę i prostotę
przygotowania potraw. Podczas wnikliwej oceny
mieszanki smaków zaserwowanych przez uczestników
konkursu komisja konkursowa była zgodna, jeśli
chodzi o wybór najsmaczniejszych potraw.
Oto zwycięzcy:
I miejsce wywalczył
Zespół w składzie:
Danuta Faustus, Danuta Kosiba, Stanisława Chajec,
Zofia Belcik i Stanisława Kłap z Cergowej za Roladę
z kurczaka, pasztet z soczewicy i pierogi
„niespodzianka” oraz roladę z jabłkami na deser.
II miejsce uzyskał
Zespół z Komańczy i Smolnika:
Ewa Stanikowska i
Danuta Gał. Panie przygotowały Kotleciki
ziemniaczane w sosie koperkowym oraz sernik z
bananami.
III miejsce przypadło
dwóm jednoosobowym Zespołom:
Pani Ewa Przystasz z Wietrzna za Mięso mielone
wołowo-wieprzowe zawijane w placki ziemniaczane oraz
Pani Bernadeta Maciejczyk z Krempnej za roladę z
jelenia z czosnkiem niedźwiedzim, sałatkę z
ziemniakami, herbatkę lipową z miodem z własnej
pasieki i imbirem oraz deserem w postaci babeczek.
O zaciętości
konkurencji niech poświadczy zestawienie potraw,
które znalazły się poza podium:
- pierogi wiejskie i
pana cota w wykonaniu Moniki Mroczki i Eweliny
Bogackiej z Osieka Jasielskiego,
- klopsiki w głowie
kapusty przygotowane przez Małgorzatę Tomkiewicz i
Martę Bal z Łęk Dukielskich,
- pierogi mieszane i
sześć deserków przywiezione przez zespół z
Nowosielec w składzie: Anna Małek, Janina Węgrzyn,
Anna Zawiślan,
- łosoś z pastą z
zielonego groszku, ryż i mascarpone z biszkoptami
autorstwa Anety Dobosz z Rogów,
- polędwiczki w sosie
kurkowym z kluską śląską i na deser karpatka
ugotowane przez Andrzeja i Joannę Żarnowskich z
Desznicy,
- schab w śmietanie i
sernik owocowy Pani Marzanny Węgrzyn z Fundacji
Wielkie Serce Dla Dzieci z Krosna,
- kasza z borowikami
smażonymi, filet drobiowy, surówka i babka owocowa
Kazimiery Skrzęty ze Starego Żmigrodu,
- schab faszerowany
borowikami, sos, surówka z czerwonej kapusty i deser
malinowy z ziarnami chia Marty Jakieły z Wrzosowej
Polany
- królik po
staropolsku w warzywach i fantazyjne deserki Grażyny
Rak i Alicji Jurkowskiej z Pielgrzymki,
- pierogi kebabowe na
słono i na słodko Ewy Szymko w Iwli.
Uff…! Pyszności!
Było w czym wybierać
i nie zazdrościmy członkom jury.
Dziękujemy wszystkim
uczestnikom Konkursu, dziękujemy Prezesowi Adamowi
Faustusowi ze Stowarzyszenia Miłośników Cergowej i
Jego wolontariuszom za wszechstronną pomoc oraz
przepyszny obiad, dziękujemy członkom Jury i
wszystkim, którzy przyczynili się do wspaniałej
atmosfery, która towarzyszyła przebiegowi Konkursu.
Szczególne
podziękowania dla Zespołu „Tereściacy” za brawurowy
występ i „bonus” w postaci premierowej piosenki
francuskiej.
Spotykamy się za rok
w Łękach Dukielskich na „Męskim gotowaniu” czyli VI
Konkursie Kulinarnym tym razem w konkurencji
„grillowanie”.
Galeria zdjęć: |
Polecamy na naszej stronie i u naszych znajomych:
Nasze ostatnie działania:
Rozdysponowaliśmy
POPŻ - działania niefinasowane POPŻ - działania niefinasowane Jak to robić? Jak pomagać i wspierać nie stygmatyzując?
Warsztaty dietetyczne 5 lipca 2022r. Krempna, Polany, Myscowa Lwów - Odessa 29 czerwca - 2 lipca 22' Debata z organizacjami pozarządowymi o pomocy humanitarnej Dostrzegając pracę innychRuszyła edycja Kart Caritas Polska „Na Codzienne Zakupy” Bajki Babci Mirki oddane do składu Wolontariat w czasie wojny - debata - Nowa Dęba 14 maja 2022r. Miła niespodzianka w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie Świąteczny fidrygałek Mirki Widurek W drodze Poniedziałek Wielkanocny 18 kwietnia 2022 Nadzieja - Polsko-Ukraińskie Śniadanie Wielkanocne Jak zawsze Świąteczne paczki dla rzeszowskich ubogich Spotkanie z kobietami - Зустріч з жінками Kolejna wyprawa do Cieszanowa-Budomierza - 5 kwietnia 2022r. deszczowy wtorek.Przed jutrzejszym ważnym spotkaniem
Z
Katią i Sofijką w Kinie Za Rogiem Cafe w Rzeszowie
|
Wyślij pocztę do
mwidurek@onet.eu
z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web. |